Disciplines

Schietsport disciplines

Bij onze schietvereniging kunnen meerdere disciplines geschoten worden. Alle disciplines die bij ons geschoten kunnen worden zijn erkend door de KNSA. Tevens is sinds 2020 in de wet vastgelegd welke disciplines toegestaan en erkend zijn. Er kan dus alleen met vuurwapens geschoten worden binnen de in de wet erkende disciplines. Dit geldt voor alle schietsportverenigingen. Het verschilt echter per vereniging welke disciplines er geschoten kunnen / mogen worden. Dit hangt af van meerdere zaken, waaronder de accommodatie maar ook andere factoren spelen een rol.

Welke disciplines kunnen er geschoten worden bij de AVvS

Bij de AVvS kunnen de volgende disciplines geschoten worden:

 • Parcoursschieten – IPSC ( handgun en rifle)
 • Militair Pistool
 • Service Pistol
 • Meesterkaart 12 m en 25 m
 • PG 50 en PG 100

IPSC

Onze vereniging bestaat van oorsprong uit enthousiaste IPSC schutters. Een groot aantal van onze leden is zeer actief in deze tak van sport. Wij trainen op dit moment 2 x per maand op de donderdagavond IPSC.  Gezien de uitbreidingen van het complex waar wij gebruik van maken zal dit waarschijnlijk wekelijks worden. Meer informatie over de mogelijkheden om IPSC te schieten bij ons staan op onze de IPSC pagina van de AVvS. IPSC valt onder de NPSA, deze landelijke organisatie is erkend door de KNSA en is een onderdeel van de wereldwijde International Practical Shooting Confederation (IPSC)

 

Militair Pistool ( MP )

Het Militair Pistool schieten is een KNSA erkende discipline en stamt af van de krijgsmacht. Van oorsprong is het een competitie die geschoten wordt met vuistvuurwapens die ooit ergens gebruikt zijn in een krijgsmacht. De regels zijn indertijd wel iets versoepeld.

De belangrijkste eisen waar het wapen aan moet voldoen bij Militair Pistool:

 • Pistool of revolver met een kaliber 7.62 t/m 11.66 mm (centraalvuur) (kaliber .30 t/m .459)
 • Trekkerdruk van min. 1360 gr.
 • Looplengte is max. 6″ (152,4/153,0 mm) Greep mag niet verstelbaar zijn en mag ook niet breder zijn dan 44 mm.
 • Diepte van het oplegstuk van de greep welke rust  op de bovenkant van de hand, tussen duim en wijsvinger, mag niet dieper zijn dan 3 cm.

Meer informatie over Militair Pistool is te vinden op de website van de Landelijkle Technische Commissie Pistool

 

Service Pistol ( SP )

Service Pistol is tevens een KNSA erkende discipline. Het is de Engelse variant van ons MP. Een van de grote verschillen met MP is dat SP met naar keuze met 1 of 2 handen geschoten mag worden. Ook worden er per schutter maar 2 kaarten gebruikt, i.p.v. 3 bij MP. Er wordt bij SP niet knielend geschoten.

De belangrijkste eisen waar het wapen aan moet voldoen bij Service Pistol:

 • Klein kaliber wedstrijd – kaliber .22
 • Groot kaliber wedstrijd – kaliber 7.62 tot en met 11.66 mm (.30 – .459)

Meer informatie over Service Pistol is te vinden op de website van de Landelijke Technische Commissie Pistool

 

Meesterkaart 12 m en 25 m zwaar en licht

Meesterkaart wordt geschoten op 25 of 50 meter. Er worden 8 series van 5 schoten gedaan. De schutter krijgt 10 schijven. 2 om proef te schieten en 8 voor de wedstrijd.

Meesterkaart licht wordt geschoten met:

 • Pistool of revolver van kaliber .22lr
 • Trekkerdruk van minimaal 1000 gram

Meesterkaart zwaar wordt geschoten met:

 • Pistool of revolver van kaliber 7.62mm t/m 9.65mm ( .30 t/m .38)

Meer informatie over Meesterkaart licht en zwaar is te vinden op de website van de Landelijke Technische Commissie Pistool

Precisie Geweer – PG 50 en PG 100

Precisie Geweer kan geschoten worden op verschillende afstanden. Op onze vereniging is de langste baan 100 meter. Bij ons kan er dus PG 50 en PG 100 geschoten worden. Alle informatie over Precisie Geweer is terug te vinden op de website van Schietsport Vereniging Precisie Geweer Schutters Nederland

De regels voor Precisie Geweer zijn terug te vinden op de site van de KNSA